Njihet si lubrifikanti me i mire për organizmin.
Popullsia e Abisinisë ka qene e para qe ka përdorur këtë fare si ushqim, ajo është një bime vjetore me lule bojeqelli.
Përmbajtja ushqyese
Farat e saj janë te pasura ma acidi- grasi esenziali (AGE) omega-3 dhe omega-6.
Fara e linit përmban 55 % te saj acido-omega -3.dhe qe e bën atë burimin kryesor natyral te omega -3 ne bote. 50 g lino janë te barabarta me 20 g fibra, ndërsa 50 g kumbulla te thata përmbajnë 7,5 g dhe 50 g fasule te zeza përmbajnë 7,2 g dhe orizi integral 4,8 g.
Ndërsa nevoja ditore e jona është 30 g fibre.
Gjithashtu ai përmban ne sasi te ekuilibruar edhe omega-6 qe ne ushqimin e përditshëm e kalon nevojën tone ditore edhe 20 here duke krijuar një disekuilibër midis tyre.
Këto vajra (AGE) nuk mund te sintetizohen nga organizmi ynë por duhet te merren nëpërmjet ushqimit. Ato janë perberesit kryesor te membranës qelizore dhe kur mungon AGE qeliza ndërton membranën e saj me vajra te tjerë te cilesise me te ulet qe e bën atë me delikate.
Lino përmban dy here me shume omega-3 se çdo lloj peshku qe njihet si burimi kryesor i tyre.
Omega -3 hiqet ne te gjitha ushqimet e paketuara neper fabrika sepse ul shume datën e skadimit gjë qe nuk i intereson prodhuesve.
Lubrifikojnë intestinon, dhe sidomos zorren e trashe, kane gjithashtu substanca ushqyese për shpretkën, pankreasin, dhe sistemin imunitar.
Aftesite kuruese
Kane aftësi që ulin kolesterolin dhe afrodiziakë, ndihmojnë ne rregullimin e peshës trupore njihet edhe si ushqimi i bukurisë pasi i jep jete dhe shkëlqim lekures flokëve thonjve, syve.
Ai ndihmon ne uljen densitetin e gjakut, bllokojnë rritjen e qelizave tumorale, Omega -3 edhe pse është yndyre nuk ndikon aspak ne rritjen e peshës trupore përkundrazi hyn ne reaksion me yndyrat e tjera duke i shkrire ato sipas studimit te bere nga universiteti i Pensilvanias. Prandaj dhe mungesa e tyre bën qe organizmi ynë ti tresë me veshtiresi yndyrat e tepërta te grumbulluara ne pjese te veçanta te trupit.
omega-3 ka aftësi antikanceroze farat e linit mund te përdoren për kurimin e rreth 26 sëmundjeve te ndryshme.
Sipas kërkuesit shkencor Amerikan Donald Rudin mungesa për një kohe te gjate e omega-3 shkakton probleme te memories, te dimensionit te qelizave te komunikimit ndermjet tyre dhe si përfundim ngadalësimin e zhvillimit te mendimit.
Ndërsa vajrat e tjerë sidomos ato te skuqur dhe qe janë te pasur vetëm me omega-6 rendojnë shume punën e pankreasit dhe temthit, duke na bere te ndjejmë një dhimbje ne krahun e djathë poshtë brinjës se fundit, japin dhimbje ne shpatulla, dhe bejne qe te bien thonjte e këmbeve.
PRANDAJ DUHET QE KËTO DY VAJRA TE JENE NE EKUILIBËR e siç ndodh sot me ushqimin e modern qe ka pothuajse vetëm omega-6.
Vajrat qe janë ne shitje gjate përpunimit te tyre përdorin temperatura shum te larta qe formojnë ne te acidtranslinolenico qe është pothuajse i pa tretshëm nga organizmi ynë dhe si i tille krijon probleme dhe semundje te shumta.
Përdorimi
Merni një luge kafeje me fara lini (liri) dhe hidheni ne një gote ujë te ngrohte para se te flini dhe kur te zgjoheni ne mëngjes pini ujin e gotës, uji tani është kthyer ne një mase te dendur te yndyrshme pijeni pa frike atë te paktën 4 here ne jave.
Farat e linit mund te hidhen edhe ne sallate ose te haen direkt pa asnjë problem.
Duhet te ruhen ne frigorifer.
Ku ti gjeni ?
Këto mund ti gjeni ne farmaci ose ne erboristeri.