Vetitë shëruese të patateve të freskëta janë të njohura kaherë në mjekësinë popullore, por me gjithë këtë, ekziston mendimi se patatja nuk bën të konsumohet si e freskët.
Fjala është për mashtrim, sepse në formë të freskët patatja është perim sumëfishë e dobishme.
Gjithashtu kemi një mendim të gabueshëm kur themi se pataja para se të përgatitet për ushqim duhet të qërohet nga lëvorja, sepse gjoja kjo është etoksinë që formohet në helmueshme.
Në të vërtetë, lëvorja e e patates që është kultivuar në mënyrëorganike, nuk përmbanë kurrfarë elementesh të cilat do të ishin të dëmshme për shëndet.
Ajo që është e rrezikshme është patatja e papjekur, me lëvore të gjelbër ose vende vende të gjelbër si dhe patatja që ka mbirë. Rreziku fshifet në solanin – toksinë që formohet në embrione dhe në pjesët e gjelbërta të patates.
Por, kjo mund të evitohet në atë mënyrë që para përdorimit duhet hequr lëvorën me embrione dhe lëvorën e gjelbëruar.
Patatja kundër shumë sëmurjeve të rrezikshme
Për vetitë shëruese të patatës kanë shkruar shumë ekspertë të respektuar të bmëve shëruese siç janë Ivan Lesingeri dhe Jovan Tucakovi.
Lesingeri mendon se lëngu I patates është mjet natyror për shërimin e gastritisit, një nga smurjet më të përhapura sot.
Preferohet që për këtë qëllim të merret nga një lugë lëng të patates të zbutur me paak ujë, gjysmë ore para kaftjallit, para drekës dhe darkës.
Dr. Jovan Tucakov pohon se lëngu nga patatja ka ndikim mjekues në uljen e nivelit të sheqerit në gjak si dhe në shërimin e sëmurjeve të mushkërive dhe organve për frymëmarrje, madje edhe për sëmurje të rënda sikur që është emfizema.
Kleriku budistTomizaëa, autor I librit “Rruga deri tek jeta e shëndosh: nuk duhet tl frigohemi nga kanceri” pohon se pirja e përditshme e dy dcl lëng nga patatja mund të kontribuojl shëm ne shrimin nga kanceri dhe sëmurjet e tjera të rënda.
Ndikimi i patates në asgjësimin e karcinomit gradualisht argumentohet edhe në hulumtimet shkencore.
Profesori Kagamin nga Universiteti I Mjekësisë në Akiti (Japoni) ka arritur që nga patatja e freskët ka arritur të ndajë elementin që ka treguar sukses në ndalimin e rritjes së qelizave kanceroze tek minjtë nga laboratori.
Rezultatet e kltij hulumtimi I ka publikuar në kongresin ndërkombëtar të Lidhjes për luftë kundër kancerit, të mbajtur në Gjermani.
Lëngu I patates gjithashtu aplikohet si pjesë e terapisë së Brojsit kundër kancerit.
Në kohë të fundit patatja gjithnjë e më shumë po përdoret edhe si mjet në luftën kundër sëmurjeve të mëlçisë dhe veshkave, por edhe kundër slëmurjeve të zemrës, shtypjes së lartë, diabetit, lumbagos, smurjeve reumatike etj.
Pavarësisht nga efektet pozitive në tretmanin e sëmurjeve të rënda, të pirit e lëngur nga patatja ështëmjet I shkëlqyeshëm për forcimin e imunitetit.
Gjithashtu ndihmon edhe evitimin e kokëdhembies dhe të dheembjeve nga manstruacionet.
Nëse ndiheni të lodhur dhe të dobët, në mëngjes dhe në mbrëmje pini llëng të bërë nga patatet me madhësi tëmesme, njl karrote dhe një mole dhe në afat prej dy ditësh përsëri do t jeni në formë të mirë.
Efektet e lëngut t patates:
- forcon imunitetin
- pastron organizmin nga helmet
- mirëmbanë lëkurën problematike
- shfrytëzohet si terapi kundër kancerit
- ndihmon shërimin e gastritisit dhe problemeve nëlukth
- zvogëlon nivelin e sheqerit në gjak
- ndihmon në shërimin e slmurjeve të mëlçisë dhe të veshkave
- mbron nga slmurjet kardiovaskulare
Lëvorja e patates është mjet natyror për detoksifikimin e organumit dhe burim I shumë nutrienteve.
Nëse komsumooni pataten me lëvore, posaçërisht tënjomë, në organizëm do të fusni shumë substanca të vlefshme siç janë karbohidratet, albuminet, vitamina C dhe B6, kaliumi, hekuri, megnezi dhe zinku.
Është e rëndësishme të kemi në mendje se itamina c me zierje humbet dhe ky është dëm I madh, sepse në pataten e njomë të madhësisë mesatare (150 GR) ka madje 27 mg vitamnë C, që përbën 45% të sasisë së poreferuar të këtij vitamin gjatë ditës.
Midis të tjeash është shumë e efektshme në shërimin elëkurës, dhe siguuron shkëlqim të tenit pa akne dhe damka.
Patatja ka edhe veti antiseptike, prandaj është pastruese e lëkurës dhe pasi që ka shumë vitamiinë C dhe amidon, e ushqen lëkurën dhe pengon mplakjen e saj.
Nëse grihet në flegra dhe në formë maske vehet në fytyrë do t pastrojë dhe do të ngrehë lëkurën dhe do të evitojë rudhat e vogla.
Mund të ndihmojl edhe kundër elulitit. Për kët[ qëllim, mjafton që me flegra të patatës së freskëët rregullisht të bëhet masazh në vendet kritike.
Përgatitja e lëngut
Lëngu nga patatja mund të përgatitet shumë lehtë. Para se gjithash, patatja duhet të pastrohet mirë dhe duhet larguar të gjitha grimcat dhe pjesët e gjelbërta të lëvores.
Pastaj duhet të grihet në rende, lihet në leckë nga lini dhe lëngu kulolohet. Mund të përdoret edhe aparati për përgatijen e lëngjeve.
Lëngu i përgatitur I freskët, nëse doni që të ketë shije të mirë përzihet me pemë dhe perime sipas shijes dhe sipas zgjedhje, për shembull me mollë dhe karrotë, me lëng na limoni apo me mjaltë.