Edhe pse mjekësia është zhvilluar shumë, kjo pije e shijshme akoma konsiderohet si melhem i pakontestueshëm për mushkëri, kollë dhe sinuse të mbyllura.
Tani është sezoni i gripit dhe i ftohjeve, andaj shumica e njerëzve aktualisht kanë probleme me fytin e irrituar.
Edhe pse mbase tashmë keni qenë te mjeku, ju nevojitet një kohë e caktuar që terapia të fillojë të ndikojë dhe të ndieni lehtësim.
Nëse dëshironi që të shpejtoni shërimin tuaj, merrni ilaçin e vjetër të gjysheve tona me të cilin na kanë shëruar kollën dhe dhembjen e fytit kur kemi qenë fëmijë, por të cilin edhe mjekët tanë edhe sot e kësaj dite na rekomandojnë si melhem të vërtetë për mushkëri.
Fjala është për qumështin e zier dy herë.
Kjo pije është e njohur edhe si sherbet dhe qumësht karamele, mirëpo sido që ta quajnë, të gjithë kanë të njëjtin mendim – ai në mënyrë efikase zbut kollën, shpejton nxjerrjen sekretit nga fyti, zbut dhembjen e gjoksit dhe të mushkërive dhe ndikon në mënyrë qetësuese në tërë organizmin.
Receta: 2 – 3 lugë të vogla sheqer qitni ë një xhezve dhe ngroheni në pllakë shporeti.
Sheqeri shpejt do të shkrihet, andaj është mirë që të mos largoheni nga shporeti, sepse lehtë digjet.
Sapo të bëhet i lëngshëm dhe të marrë ngjyrë ari, menjëherë qitni qumësht (2–3 dl) në xhezve, pastaj lëreni të vlojë.
Lëreni që pak të ftohet, dhe pini derisa të jetë i ngrohtë.