Disa zakone të të ngrënit që ndikojnë negativisht në shëndetin mendor

0
143

Lidhja midis dietës dhe humorit është e dokumentuar mirë, por gjithmonë ka më shumë për të mësuar.

Një studim i ri i botuar në Journal of Personalized Medicine ka zbuluar disa zakone specifike të të ngrënit që mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në mirëqenien mendore.

Studimi arriti në përfundimin se, në krahasim me burrat, gratë kanë më shumë gjasa të kenë një lidhje më të theksuar midis shëndetit mendor dhe dietës.

“Ushqimi i shpejtë, anashkalimi i mëngjesit, kafeina dhe ushqimet me një indeks të lartë glicemik janë të gjitha të lidhura me çrregullimet mendore te gratë e pjekura,” shpjegon autori i studimit Lina Begdache, një asistente profesore e studimeve të shëndetit dhe mirëqenies.

Ankthi është një efekt anësor i zakonshëm i konsumimit të shumë kafeinës, ushqimet me një indeks të lartë glicemik ka të ngjarë të shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak që mund të ndikojnë në gjendjen shpirtërore, dhe ushqimi i shpejtë nuk dihet të jetë një lëndë djegëse e madhe për trupin – kështu që pse do të ishte e madhe për mendjen?

Ndërsa shumë hulumtime të mëparshme kanë konsideruar lidhjen midis dietës dhe shëndetit mendor, me këtë studim, Begdache shpresonte të shihte nëse rregullimi i dietës dhe faktorëve të jetesës mund të përmirësonin mirëqenien mendore.

“Interesante, ne zbuluam se për modelet e të ushqyerit jo të shëndetshëm, niveli i stresit mendor ishte më i lartë tek gratë sesa tek burrat,” thotë ajo, duke shtuar se kjo do të thotë që gratë në veçanti mund të duan të mendojnë dy herë se si shfaqen këto zakone në rutinat e tyre.

Studiuesit gjithashtu kanë vënë re ndikimin e ndërhyrjeve për të luftuar efektet negative.

“Ne gjetëm një lidhje të përgjithshme midis një diete të shëndetshme, pas një praktike të shëndetshme dietike, stërvitjes dhe mirëqenies mendore,” shpjegon Begdache.

Ai shton se me këtë studim, ata zbuluan se stërvitja uli ndjeshëm lidhjen negative, veçanërisht për shkak të ndikimit negativ të ushqimit të shpejtë dhe ushqimeve me një indeks të lartë glicemik.

Disa ushqime, të tilla si frutat dhe perimet me gjethe jeshile të errët, gjithashtu kanë pasur një lidhje pozitive me mirëqenien mendore.

Bazuar në hulumtimet e tyre, arrihet në përfundimin se ndërhyrjet e përditshme si ushqimi më i mirë dhe stërvitja më e duhur mund të jenë vija e parë më e mirë e mbrojtjes për mirëqenien mendore.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here