A është e freskët? Kjo është pyetja që i bëhet më shpesh një kamerieri në një restorant.
Përgjigja është padyshim ‘po’, por asnjëherë nuk mund ta dini sa e sinqertë është ajo.
Restorantet përgatisin salca, lëngje për supa, mishra të marinuar apo mish pule të skuqur për ta përdorur në një ditë apo vakt të mëvonshëm.
E vërteta është se nuk ka përse të jesh një shef kuzhine që të dallosh nëse një ushqim është gatuar në çast apo është i përgatitur shumë më herët.
Kuzhinierët në restorante janë shumë të zotë për ta bërë një pjatë të duket sa më e freskët, megjithatë, nëse jeni të vëmendshëm ndaj këtyre shenjave, do të kuptoni shumë gjëra rreth ushqimit.
Shenjat kur një ushqim është gatuar më herët
Nëse ushqimi përgatitet për vetëm 10 minuta
Nëse shija e ushqimit është totalisht e njëjtë sa herë që e konsumoni në këtë restorant
Nëse restoranti në fjalë nuk ka një shef të mirëfilltë,
Nëse kamerieri nuk është i sigurt nëse një ushqim që kërkoni mund të gatuhet apo jo
Si të porosisni ushqimet Më të freskëta
Zgjidhni ushqime që gatuhen lehtë
Në vend të puresë së patates mund të zgjidhni një patate të pjekur me gjalpë.
Në vend të supës me perime mund të porosisni një sallatë fshati ku e dalloni freskinë
Mos hani shpesh nëpër restorante
Rregulli i artë, rekomanduar edhe nga AgroWeb.org, është që të mos shkoni në restorante më shumë se 1 apo 2 herë në javë.
Gjithashtu është e udhës që të kufizoni racionet sepse në restorante konsumoni më shumë ushqim.
Diçka tjetër që duhet të keni parasysh është që në shumicën e rasteve, restorantet nuk porosisin ushqime të plota direkt nga fermat.
Zakonisht janë shpërndarësit e ushqimeve që sjellin përbërësit.
Kjo përkthehet në shumë ushqime të përpunuara, të ngrira apo të paketuara.